Blogs
Bank
Bolig
Bæredygtighed
Investering
Karriere
Kundebetjening
Marketing
Nykredit
Økonomi
Leksikon
Kan råstoffernes forbandelse blive til velsignelse?
 

Nogle af verdens fattigste lande er nogle af de rigeste på råstoffer. Det er et gammelt paradoks: At værdierne ikke kommer lokalbefolkningen til gode og til tider endda stiller dem dårligere. 

Først var det guld. Så fulgte olieudvindingen. Konfliktdiamanter spillede en central rolle i en stribe nyere afrikanske konflikter. Måske har du set filmen ’Blood diamond’, hvor hovedrolleindehaveren i skikkelse af Leonardo DiCaprio gennemgår dilemmaer og uhyrligheder i Sierra Leones borgerkrig 1992-2002?

Eksemplet DR Congo
Senest har udbredelsen af nye digitale teknologier som telefoner, computere mv. sat metaller som kobolt og koltan i centrum. Efterspørgslen efter de nye metaller kunne være en unik mulighed for et land som DR Congo, hvis undergrund indeholder halvdelen af verdens kobolt. Desværre er rigdommene også en udfordring for landet, der kæmper for at komme på benene efter at have lagt jord til den store afrikanske krig. For militser kan holde deres folk bevæbnede ved at ’fortolde’ værdierne på vej til verdensmarkedet. Læs mere om denne problemstilling hos den britiske NGO Global Witness. DR Congo har i øvrigt afholdt valg i denne uge, og BBC har på den baggrund et interessant tema

Godt nyt på vej
Heldigvis ser det internationale samfund ikke passivt til. Der er to tiltag, som kan udfordre problemet. Det ene er sporbarhed af råstoffer, ligesom vi kender det med tropisk træ. Det andet er udvindingsvirksomheders åbenhed om betalinger for udvindingstilladelser og skatter på landeniveau. Der er hele tre initiaver, der forsøger at gennemføre disse:

Extractive Industries Transparency Initiative er et frivilligt initiativ blandt aktører i olie- og minebranchen, som sætter standarder for medlemmer og hjælper lande med at opbygge statslige systemer. Målet er at lade alle få del i rigdommene ved, at virksomhederne oplyser, hvad de betaler, og landene oplyser, hvad de modtager.

USA’s Securities and Exchange Commission står for gennemførelse af Dodd-Frank loven, der  regulerer den finansielle sektor og øger forbrugerbeskyttelsen.  Loven kræver dog også, at de amerikanske myndigheder får oplysninger om:

 • Anvendelse af råstoffer, der stammer fra DR Congo eller dets nabolande, fra de virksomheder, som bruger dem i deres produkter. 
 • Oplysninger om arbejdsmiljø fra alle mineoperatører.
 • Oplysninger om betalinger til stater for udvindingsrettigheder.

Europakommissionen har netop foreslået en ændring af det eksisterende åbenhedsdirektiv, så udvindingsvirksomheder på lignende vis afkræves oplysninger om betalinger til stater. Kommissionen oplyser selv, at forslaget er en støtte til EITI-initiativet og ligger i forlængelse af Dodd-Frank loven. EU-lovgivningen vil dog også omfatte tømmer og ikke-børsnoterede selskaber.

Giver disse nye regler dig håb for udviklingslandene? Hvad synes du, om olie- og mineselskabernes eget initiativ?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 kommentarer til “Kan råstoffernes forbandelse blive til velsignelse?”

 1. Hans B siger:

  Hej Søren
  Tak for dit indlæg – du har fuldstændig ret! Jeg tror dog personligt ikke at nogen af de initiativer som du nævner er særlig nyttige. Tænk fx hvor stor en udvikling et land som Iran kunne have, hvis magthaverne gav oliepengene til befolkningen i stedet for at bygge kæmpe slotte til dem selv. Det samme med Libyen og andre oliestater. Husk på at de fleste krige er startet pga råstoffer – så nogle gange kan det faktisk være en fordel slet ikke at have nogle – fx vores eget ganske land.

  Den eneste måde hvor befolkningen kan få gavn af et lands råstoffer, er hvis magthaverne deler ud – og det kommer ikke til at ske foreløbigt hverken i afrika eller asien desværre…

  Mvh Hans

 2. Søren Larsen/Nykredit siger:

  Hej Hans

  Tak for din kommentar. Verdenshistorien underbygger din pointe.

  Ideen med de nye regler er, at man tvinger opkøberne af råstofferne til at oplyse, hvem der betaler hvad. Det vil bringe pengestrømmene fra USA og EU frem i lyset. Det er selvfølgelig et kritikpunkt, at reglerne ikke vil gælde for alle selskaber verden over. Men alle selskaber med aktiviteter i EU og USA er i mine øjne en god begyndelse.

  Jeg deler din bekymring, men håber det bedste. Jeg vil følge emnet tæt.

  God dag

  Søren

 3. Hans B siger:

  Hej Søren

  Jeg kan selvfølgelig sagtens se det positive i at tvinge opkøberne til offentliggøre oplysninger – det er naturligvis et skridt i den rigtige retning.
  Ser fremt til at læse mere om emnet!

  God dag til dig også

  Mvh Hans

Skriv en kommentar