Blogs
Bank
Bolig
Bæredygtighed
Investering
Karriere
Kundebetjening
Marketing
Nykredit
Økonomi
Leksikon
Dansk økonomi på tærsklen til det nye år
 

Eksporten kan ikke længere holde dampen oppe i dansk økonomi. Næste år bliver det i langt højere grad forbrugerne, som skal sikre væksten. Og det kan i sig selv blive en udfordring.

Stemningen er under frysepunktet

Stemningen blandt de danske forbrugere er nemlig langt under frysepunktet her på tærsklen til det nye år. Tillidsbarometrene er faldet mærkbart i slipstrømmen på den europæiske gældskrise. Det betyder, at husholdningerne i øjeblikket udskyder større forbrugs- og investeringsbeslutninger.

Privatforbruget har derfor været faldende i 2011, og vi forlader året med dansk økonomi midt i en teknisk recession.

Danskerne forbruger ikke

Meget tyder på, at julesalget har været pænt, men det ændrer ikke ved, at de danske forbrugere forståeligt har holdt igen under krisen. Forbruget er siden toppen i 2. kvartal 2008 faldet med godt 5% – hårdest ramt har været køb til boligen og biler. Her er forbruget siden toppen faldet med henholdsvis 14% og 18%.

Den indenlandske is skal brydes

På tærsklen til det nye år er det derfor helt afgørende, at den indenlandske is brydes. Dansk økonomi har mulighederne for vækst i 2012 – men det kræver et stemningsskifte, og at de opsparede muligheder aktiveres.

Den private finansielle opsparing udgør hele 9% af BNP – det højeste niveau, som er registreret herhjemme. Men det er vanskeligt at pege på den altafgørende begivenhed, som en gang for alle kan bryde isen. Det bliver et langt sejt træk fra historisk lave renter, regeringens kickstart i det nye år og håbet om, at den globale usikkerhed gradvist reduceres.

Ingen forbrugsfest i 2012

2012 bliver på ingen måde et jubelår i dansk økonomi, men vi forventer, at vi kan lægge recessionen bag os med en svag vækst i det nye år på 1,2%. Det er forbrugerne, som skal trække os ud af krisen i det nye år, men det bliver ikke et år med forbrugsfest. Vi forventer en forbrugsvækst på 1,1% i 2012 efter et fald på 0,7% i år.

Den økonomisk politiske kickstart er af beskeden størrelse, men der er desværre ikke yderligere frihedsgrader i en økonomisk politik, som samtidig skal tilgodese behovet for den nødvendige genopretning af de offentlige finanser, så budgetunderskuddet igen kommer under 3% af BNP.

Hvordan ser du på året, der kommer?

Dansk økonomi står og falder i det kommende år med forbrugerne, men hvordan ser du som forbruger på 2012 – bliver det et investeringsår eller et konsolideringsår? Kan og vil forbrugerne løbe dansk økonomi i gang – eller bliver der behov for kunstigt åndedræt fra nye økonomisk politiske indgreb i 2012?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 kommentarer til “Dansk økonomi på tærsklen til det nye år”

 1. Jill Merry siger:

  Hvordan ser Nykredit deres sociale ansvar i forbindelsen med krisen? Hvad kan Nykredit gøre, og hvad vil Nykredit gøre for at genvinde de private kunders tillid? Har Nykredit interesse i at genvinde de private kunders tillid?

  Jeg har erindring om at Nykredit i 2008 tilbød mig et lån på over en million til investering og året efter, da jeg var klar til investering ydmygede mig med citatet “Vi vil aldrig yde dig et lån, når du udlejer dit hus til polakker”

  Hvornår er tiden klar til at Nykredit viser privatkunderne tillid, uden at de spilder deres tid med forgæves at udarbejde og fremvise budgetter og regnskaber?

 2. John Madsen siger:

  Hej Jill
  Vi har desværre ikke mulighed for at forholde os til din konkrete sag her på Nykredit Bloggen.

  I et mere generelt perspektiv skal der ikke være tvivl om, at det er vigtigt for Nykredit at være tilstede og hjælpe med rådgivning, hvis den privatøkonomiske situation måtte ændre sig for vores kunder. Vi skal være til stede i krisetider – og gerne så tidligt som muligt, da de økonomiske handlemuligheder typisk er størst, jo tidligere man selv reagerer på en presset økonomi.

  I vores økonomiske hotline sidder imødekommende og kompetente vejledere, som er parate til en fortrolig dialog.

  Vi gennemfører altid en kreditvurdering, inden vi bevilger et lån. Hvis du mener, at vi ikke har behandlet din låneansøgning ordentligt, så har du mulighed for at klage på nykredit.dk/klag

Skriv en kommentar